Nytt på Duvberget

Vad tiden går...Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2012-12-28 12:18

Oj... vart har tiden tagit vägen!?

Ibland så händer det så mycket i livet att det är svårt att hinna med allt! Arbete, fritid och att hålla sig uppdaterad på olika sajter tar minsann lite tid.

Min egen hemsida har tyvärr blivit försummad för andra aktiviteter...

Nu får det bli ändring på det och åtminstone uppdatera den då och då!

Vad har hänt sen sist då... en hel del skulle jag nog säga!

På det privata planet är ändringarna nog som störst. Sen ett år tillbaka så har jag blivit särbo med både sambo och katt! Kan man vara särbo med en sambo... kanske inte, men delat boende iaf.

Sambon är allergisk och bor i stan, och katten... ja han bor kvar i huset förstås. Nu pendlas det vilt mellan "storstan" och Kolmårdsskogarna! Det fungerar utmärkt även om tid går till spillo.

Katten... hade jag inte flera katter! Jo, men tyvärr så förolyckades Pyrets mor och bröder i en tragisk brand när de flyttat till sin tidigare ägare. Det var ett hårt slag och jag har svårt att komma över det. Jag gläds dock åt att i Pyret så ser jag drag av dem alla och på så sätt så känns de närvarande trots allt. <3

Friskis & Svettis har varit och är en fritidsaktivitet som är viktig för mig, och där har jag dessutom utökat aktiviteten till att även bli jympaledare.

Det är otroligt roligt att sätta ihop pass och se att motionärerna gillar det och blir "stammisar"! Mycket jobb... men som sagt - mycket givande!

Hemma på Duvbergsvägen är det mesta sig likt, finns fortfarande oerhört med saker som jag borde ta tag i men tiden och energin räcker inte alltid till! ;)

Jag har fått bromsa in lite med alla växtköp då växthuset redan sedan tidigare är mer än fullt! En del av växterna får flytta till stan på sommaren där vi skapar en "medelhavsbalkong" som inte är helt fel när man ska inta de fantastiska rätter som sambon lagar till!

I trädgården växer träden till sig så pass att några tyvärr fick fällas denna sommar. Det känns inte riktigt bra men jag har mig själv att skylla...

Arbetar gör man ju också! trots snart 10 år på samma ställe så älskar jag mitt jobb som lärare! Att få umgås med tonåringar som utbildar sig i något som de brinner för är verkligen ett privilegum!

Härliga arbetskamrater dessutom!

Sommaren var underbar med många trevliga resor... västkusten med dess underbara miljö och Franska rivieran där jag alltid känner mig som hemma!

Ja jag har verkligen inget att klaga på! Trots en del tragiska och sorgliga händelser så är jag så nöjd med året som gått!

Man behöver inte vara nöjd "för det lilla", man kan vara nöjd för mycket också!

Tjingeling! =)

Vilken sommar!Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-07-25 10:28

Sommaren 2010 får väl läggas till en av de varmaste på många år... även om man kan tro att det är höst ute idag!

Även om livet varit lite turbulent den sista tiden så har de soliga dagarna uppvägt en del av det! Värmen har givetvis inte enbart varit positiv, både djur och växter har nog haft det svårt stundtals och här hemma sinade bäcken vilket jag aldrig varit med om tidigare - tråkigt att se de små öringarna kämpa för syre och fukt i dyn! :(

Projekt hade jag många inför sommaren men de har inte förverkligats, inte ännu iallafall! Ny sockel till växthuset, biologiskt filter till dammen, reparera den frostskadade trappan, storröjning av diverse utrymmen... Nåja, något av det kanske blir av så småningom!

Har upptäckt en ny liten sjö i trakterna (efter 25 år!), svart klart vatten och givetvis väldigt varm efter denna sommar - många härliga kvällsdopp har det blivit!

Förutom att bara sitta hemma och njuta har det blivit många besök till några av mina närmaste vänners trädgårdar... där blomstrar det så att det nästan sprakar framför ögonen! Hos några av vännerna är det väldigt intressant att följa utvecklingen av en från början nästan tom trädgård till att bli något liknande en blomstrande oas! Varje gång jag varit där har det hänt något som förändrat hela intrycket av helheten!

Ibland kan jag få lust att starta om på nytt på ett annat ställe men så tänker jag på vad jag har och var jag är... då kan det inte bli bättre än jag har det! Vacker region, nära havet, lugnt och ostört men inte öde, en trädgård som börjar bli som en behaglig lund och balsam för själen...

Jag är lyckligt lottad! ^_^

Kram!

Sommaren är här!Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-06-06 10:57

Så har det hänt igen... sommaren är här! Varje år ojjar man sig över hur sen den är och hur kallt det är osv. Sommaren är dock ganska punktlig och det är inte med många dagars variation som hägg och syren blommar från år till år.

Här hemma är det bråda tider med det mesta känns det som... både hus och trädgård har blivit lite eftersatta sista tiden! Turligt nog så är det bara 1,5 vecka kvar till mitt långa sommarlov på 8 veckor! Den 20:e så kommer ett trädgårdssällskap från Nyköping hit så lite bråda dagar blir det i början på lovet... Jag undrar vad de tror att de ska få se, om de förväntar sig en engelsk storslagen trädgård så lär de bli besvikna! ;) Nåväl, de ska även till "Tittut" och fika, så något vackert får de se åndå.

Idag ska jag fixa så att ödlorna får komma ut i sitt sommarhägn, sköldpaddan Ophelia är redan där sedan några dagar tillbaka. Därefter blir det nog mer trädgård och en tur på åkgräsklipparen som sjunger på sista versen - det mesta på den sitter fast med snören och tejp! :) Som kvällslektyr blir det genomläsning av 32 elevarbeten, lovade i ett svagt ögonblick att ha betygsgenomgång med eleverna i morgon! :/

Nu... ut i solen!

//Jimmy

Våren är äntligen här!Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-04-09 17:12

Ja nu kan man väl ändå säga att våren har kommit med buller och bang! Snön smälter i rasande fart och bråttom har snödroppar och krokus med att visa sig i sin fulla prakt - ljuvligt!

Igår var jag på trädgårdsmässa i Stockholm och givetvis så återvände jag hem med saker som jag hade klarat mig utan... gladioler med en sådan färgprakt att Grännas polkagrisar kan slänga sig i väggen! Förutom de vidunderna så blev det även en ljusblå Afrikansk lilja (den jag hade råkade jag ge bort till en vän...), "lyckoklöverlökar", en Crinum "Cintho Alpha", diverse frön, ett par pelargoner och ett finskt dessertäpple som kommer ta några år innan man får njuta av något delikatessäpple i handen!

Trädgårdsdammen har nu blivit isfri och idag fick jag tyvärr fiska upp en som tyckte vintern var i det längsta laget... tyvärr så var det en av mina "gamlingar" och en av favoriterna. Det råder dock ingen brist på innvånare så snart blir det livat bland näckrosorna igen!

Trots att snön är borta så är det inte mycket jag kan göra där ute! En trädgård med styv lerjord blir vattensjuk länge mycket LÄNGE - klafs klafs!

I fönstren trängs allehanda grodda frön och fler blir det. "Friskis Eva" var vänlig att ta med frön från Indien så de ska sättas ikväll. Ex. sambon gav mig något annat som än så länge är något vi inte vet vad det är - spännande. Micke arbetskamrat gav mig frön från Afrika och nu står två små Kapokträd på drivning (om det nu är Kopokträd?).

Blir helgen bra så ska träd och buskar flyttas i trädgården... stackars satar, de hinner aldrig rota sig innan jag är där och styr med dem!

Tjingeling!

//Jimmy

Det växer...Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-03-14 20:38

Det växer... både här och där!

Det som är bra är att det börjat växa riktigt ordentligt i växthuset och sticklingarna från Teneriffa tagit sig! Mindre bra är att min mage vuxit sig enorm på ett par månader!

När giftpinnarna försvann ur mitt liv (förhoppningsvis förblir det så...) så har aptiten ökat något så förskräckligt till skillnad från ämnesomsättningen som verkar ha stannat av! Nu har jag fått en riktig livboj runt midjan... eller om man nu vill kalla det "lovehandles"!

Jag som aldrig har behövt tänka på vikten får nu se upp... eller snarare ner! De pass som jag kör på Friskis & svettis har inte hjälpt, får kanske börja med"Core" som ska stärka de inre magmusklerna och "hålla allt inne" - låter jätteroligt... eller inte!

Nog om det "yttre"... Har njutit av det relativt milda vädret och planterat om ca 35 pelargoner och satt ett trettiotal sticklingar i jord, så helt på latsidan har jag inte varit.

Helgen avslutades dock i skönt nöje - bad på Vildmarkshotellets spa-avdelning! För en gång skull så stannade jag i vattnet i flera timmar! Är vattnet kallare än 25 grader så blir det bara snabba dopp för min del - men nu var det varmt och skönt! Vårt kära Bråviken lär väl aldrig komma upp i de temperaturerna så någon gång får det väl bli Thailand dit alla svenskar verkar fara numera... tänk att få snorkla i timmar!

Tjingeling till nästa gång!

Jimmy

Och vintern fortsätter...Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-02-20 10:18

Tittar ut genom fönstret där det yr snö både från träd och himlen - den här vintern lär man komma ihåg!

Har fyllt på föråden till fåglarna ute i trädgården men de ser inte ut att vilja spilla någon energi i onödan... de sitter uppkurade lite här och där.

Annars så börjar det hända lite saker innomhus, frön har börjat gro både i sålådor och i akvarier. I akvariet har lotusfröet skickat upp det första bladet till ytan och nu hoppas jag att med de näringsämnen jag skaffat att den inte bara ska tyna bort som tidigare...

Silkesträd, korstörne, mimosa och annat har börjat titta upp i sålådorna och letar efter lite ljus. Hoppas att metallhalogenlampan ska räcka tills det blir dags att skeppa ut dem till växthuset!?

Trots att den här veckan slutar med snöstorm så känns det bra - jag har börjat mitt sportlov!

Tjingeling!

Takräddning!Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-02-06 19:26

Jaha, då har man för första gången i sitt liv varit uppe på taket och skottat snö! Vänner har varnat för tak som rasat och med tanke på att vårt hus kanske inte är det mest stabila som konstruerat så var det väl bäst att göra något åt det - vem vill vakna med 1 ton snö över sig (bara att duscha på morgonen kan vara nog så kyligt!).

Nog var det snö alltid! På vissa ställen över 1meter och till råga på allt så låg snön lite utanför taket så det var en hårsmån från att jag tog en flygtur ner i ravinen när jag trodde att jag traskade på taket. Efter halva taket så gav jag upp då ryggen kändes som om den skulle gå av någonstans där nere i svankenområdet. Det finns en dag i morgon med...

Nu blir det schlager och god mat till spraket från öppna spisen...

Ha det gott!

//Jimmy

Men hallå...Vad händer på Duvberget

Posted by Jimmy sandström 2010-02-03 16:34

Men vad är det som händer, var tog växthuseffekten vägen? För första gången i mitt vuxna liv så har jag, kollegor och elever blivit hemskickade från skolan pga det hemska vädret! Att ta sig hem var faktiskt ett äventyr, drivor av snö på det som skulle föreställa en väg och kastbyar som fick bilen att kränga som den värsta tivoliattraktionen! Väl hemma var det riktigt mysigt att titta på skådespelet utanför fönstret...

Koltrastarna förbarmade jag mig över... de satt som små svarta fluffar i snön och såg ut som om de bara väntade på att få lämna detta jordeliv! Det blev uppblött kattmat, vetegroddar och havregryn till dem - kanske att de får uppleva våren trots allt! :)

Med tanke på hur svårt det är för fåglarna just nu så tar jag nog risken att ge mig ut på vägarna igen - lite kokosfett skulle bli kalas för de små och trastarna skulle nog inte säga nej till lite äpplen!

Man får inte glömma de små liven på vår stora och kalla vinterplanet....

//Jimmy